Kulturarv og identitet

Kulturarv og identitet

Kulturarv og identitet

17.06.2017

I vinter la “Thor Heierdahl Instituttet” ut en konkuranse om stipend for videregående elever. Man sender inn sitt bidrag ut ifra et gitt tema og kan vinne stipend fra en pott på 50 000kr! I 2016 var teama for konkuransen “Internasjonal dialog” og i 2017 “Kulturarv og Identitet”. Eksempler på bidrag man kunne sende inn var film, animasjon, webdesign, konsept, ord, foto, illustrasjon, musikk, kunst eller håndverk. 

klikk på vedlegget under for å lese mer om stipendet: 

Mitt bidrag til konkuransen var en serie av illustrasjoner, der motivet er en typisk hverdag i Trysil. Komposisjonen jeg har valgt fremhever at jeg selv er den som forteller. Alle bildene er på en måte sett gjennom mine øyne. Ved å velge akkurat den synsvinkelen oppfyller jeg kravet om identitet. Videre har jeg malt motiver som blant annet brunost, ostehøvel, strikkejakke, trysilvotter, trysilfjellet, langrennssko, snø, tine melk, vafler og jakthund. Alt dette sier noe om min norske kulturarv.

På det aller første bilde i serien min er motivet meg foran Trysilfjellet. Dette sier noe om hvem histroien handler om og hvor det utspiller seg. På neste bilde har jeg malt frokostbenken med brød, melk, smør, brunost og te. På neste bilde venter jeg på skolebussen i snøen, nederst har jeg laget en bord av norske skolesekker. Videre har jeg malt vafler og syltetøy, sparktur til butikken, østby kirke og kjæresten min som jobber som heisvakt i Trysilfjellet. Neste bilde beskriver hvordan hunden møter meg i døra når jeg kommer hjem. I gangen ser vi et teppe, noen skisko, trysil-votter og en mariusgenser. På neste bilde sitter vi rundt middagsbordet og spiser sammen. Jeg lager med en kopp kakao og så sitter vi alle sammen – til og med hunden – under en dyne i sofaen. For å lime sammen fortellingen avslutter jeg med et nytt bilde av Trysilfjellet.